Το ισοκράτημα είναι ένας ήχος ή τόνος που παραμένει σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια ενός μουσικού κομματιού. Στη μουσική, το ισοκράτημα συχνά χρησιμοποιείται στην ανατολική και βυζαντινή ψαλμωδία. Στον χώρο της φωνητικής, το ισοκράτημα αποτελεί μία από τις βασικές αρχές θεραπείας με ύψιστα ψυχολογικά, σωματικά και πνευματικά οφέλη.

Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά:

1. Βελτιώνει την αναπνοή: Το τραγούδι με ισοκράτημα απαιτεί σταθερή και ρυθμισμένη αναπνοή, πράγμα που μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου να ελέγχει και να βελτιώνει την αναπνοή του.

2. Βελτιώνει τη συγκέντρωση: Η ανάγκη να διατηρήσει κάποιος έναν σταθερό τόνο ή ήχο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της συγκέντρωσης και της προσοχής.

3. Παρέχει μια μορφή μετατροπής: Η αίσθηση του τραγουδιού μπορεί να προσφέρει μια μορφή μετατροπής, πράγμα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος ή στρες.

4. Βελτιώνει την ακουστική προσοχή: Η πρακτική του ισοκρατήματος μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ακουστικής προσοχής, δηλαδή της ικανότητας του ατόμου να ακούει και να επεξεργάζεται τους ήχους.

5. Βελτιώνει τη φωνητική τεχνική: Το τραγούδι με ισοκράτημα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της φωνητικής τεχνικής, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της πίεσης του αέρα, της φωνητικής προβολής και της διάρκειας της φωνής.

6. Ενισχύει την πνευματική ευεξία: Το τραγούδι, και ειδικότερα το τραγούδι με ισοκράτημα, μπορεί να προσφέρει μια μορφή θεραπείας και απελευθέρωσης, ενισχύοντας την πνευματική ευεξία του ατόμου.

Πως να κάνετε το ισοκράτημα

Όρθιοι ή καθιστοί αλλά με την πλάτη ίσια συγκεντρωθείτε στο να βγάλετε έναν ήχο χαμηλό αλλά απαλό για το δικό σας τύπο φωνής. Χωρίς πίεση!

Αρχίστε να δίνετε ένταση τόση ώστε να ακούτε τη φωνή σας να ενεργοποιεί το στήθος σας και να νιώσετε τη δόνηση σας εκεί.

Μπορείτε πάντα να το κάνετε τουλάχιστον 10 λεπτά και αποφύγετε τις αντιστάσεις σας σε αυτό για να απελευθερωθείτε. Ιδανικά μισή ή μία ώρα είναι αρκετός χρόνος για να δείτε αποτελέσματα και οφέλη.

Τι λέτε; θα το δοκιμάσετε;

Leave a comment