γράφει η Διόνη Καρόκη

Από την προγεννητική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση η μουσική έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα στον εγκέφαλό και την συναισθηματική του κάθε ανθρώπου. Όλοι μεγαλώσαμε με μουσικές και νανουρίσματα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη κατάσταση επικρατούσε γύρω μας την εποχή της γέννησης μας. Είναι σαν τα τραγούδια να ανήκουν στα μωρά.  Όμως ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα οφέλη που η μουσική και τα νανουρίσματα δημιουργούν σε κάθε έμβρυο.

Στο έμβρυο αναπτύσσεται η πρώτη αίσθηση του , η ακοή, ήδη στους πρώτους τέσσερις μήνες.

Μέσα στην μήτρα της μητέρας οι ήχοι είναι απαλοί και προσφέρουν μία ομαλή ανάπτυξη της αίσθησης αυτής δημιουργώντας του ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας. Ακόμα και οι εξωτερικοί ήχοι φιλτράρονται μέσα από το δέρμα και τα υποστρώματα του έτσι ώστε το έμβρυο να διατηρεί τα επίπεδα ακρόασης του σε ήπια κατάσταση και έτσι να ολοκληρώνεται υγιές και δυνατό.  

Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας προτείνουν τη χρήση ίδιων νανουρισμάτων κατά την εγκυμοσύνη όπως και μετά από αυτήν, ως τρόπο σύνδεσης και ομαλής μετάβασης από την προγεννητική περίοδο στην μεταγεννητική. Έτσι, όταν το μωρό έρθει σε αυτόν τον κόσμο, ο γονιός θα παρέχει στο παιδί του ένα εξίσου προστατευμένο περιβάλλον με την μήτρα.

Μετά τη γέννηση, ο εγκέφαλος του μωρού επεξεργάζεται τη μουσική και τους ήχους σε εξειδικευμένες περιοχές. Η γνώριμη φωνή, ο γνώριμος τρόπος οι γνώριμες συχνότητες επιτρέπουν στο μωρό να συνεχίσει να νιώθει εμπιστοσύνη και ασφάλεια όπως μέσα στην μήτρα.

 Η απαλή ακρόαση των διαφορετικών ήχων και συχνοτήτων, βοηθά το μωρό να συνδέεται, να επικοινωνεί, να κινείται, να χαλαρώνει, να συντονίζεται και να αισθάνεται ευχαρίστηση. Γι’ αυτό και τα νανουρίσματα ηρεμούν τα μωρά και έτσι κοιμούνται ήσυχα και αυτό είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος αιώνες πριν. 

Τα νανουρίσματα υπήρχαν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς και σαφώς στην σύγχρονη περίοδο που ζούμε τα περισσότερα περιλαμβάνουν σύγχρονη μουσική. Ως επί το πλείστον τα νανουρίσματα βασίζονται στα 6/8 και σε ακουστικά μοτίβα επαναλαμβανόμενων στίχων. Εξαιτίας του ρυθμού, της απαλότητας με την οποία τα τραγουδάμε και της επανάληψης το μωρό αισθάνεται οικειότητα και χαρά και έτσι είναι ανοικτό στην μάθηση.

Έρευνα που διεξήχθη στο Εργαστήριο Μουσικής του Χάρβαρντ πειραματίστηκε με βρέφη αμερικανών με νανουρίσματα σε διαφορετικές γλώσσες και άγνωστες μελωδίες. Διαπίστωσαν ότι τα μωρά αντιδρούσαν σε καθολικά μέρη των νανουρισμάτων σε άγνωστη γλώσσα και μελωδία. Τα νήπια ήταν επίσης χαλαρά.

Οι ερευνητές έβαλαν κάθε βρέφος να παρακολουθήσει ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων με δύο χαρακτήρες να τραγουδούν. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τις απαντήσεις των βρεφών σε αυτά τα βίντεο με βάση αρκετούς δείκτες χαλάρωσης. Αυτά περιλάμβαναν διαστολή της κόρης, καρδιακό ρυθμό, συχνότητα αναλαμπής και ηλεκτροδερμική δραστηριότητα (αίσθημα ευχαρίστησης από την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα μωρά είχαν μειωμένους καρδιακούς παλμούς, διεσταλμένες κόρες και μειωμένη ηλεκτροδερμική δραστηριότητα στα άγνωστα νανουρίσματα. Αυτό έδειξε ότι το τραγούδι σε ένα μωρό έχει ειδικές ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορούν να το επηρεάσουν.

Τα μωρά μαθαίνουν να διακρίνουν τους ήχους και τις μελωδίες από πολύ νωρίς. Μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν διαφορετικές μελωδίες και χαρακτήρες από ένα βίντεο. Τα βρέφη μπορούν επίσης να χειριστούν ένα αντικείμενο με συγκεκριμένους στίχους και τραγούδια.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα μωρό από νανουρίσματα , μελωδίες και απαλούς διαφορετικούς  και επαναλαμβανόμενους ήχους. Μέσω αυτών τα μωρά ηρεμούν, έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και άρα είναι ξεκούραστα. Εξαιτίας αυτών αποκτούν χαρούμενους τρόπους αντίδρασης.

Τα νανουρίσματα από διάφορες γλώσσες επίσης τα βοηθούν να μιλήσουν πιο γρήγορα όπως και να αναπτύξουν γνώση των συχνοτικών διαφορών που έχει η κάθε γλώσσα και έτσι να μάθουν πιο εύκολα την γλώσσα αυτή καθώς μεγαλώνουν.

Επίσης η βαθιά επίδραση στην σύνδεση που αποκτάται μεταξύ του γονέα και του παιδιού είναι κάτι μοναδικό. Ως γονείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας επαναλαμβανόμενο τραγουδάκι και να συμπεριλάβετε θετικά συναισθήματα και κάποια όμορφα χαρακτηριστικά του μωρού σας και έτσι να ταυτίσετε την χαρά και την χαρούμενη διάθεση με το μωρό σας και το πως η ύπαρξή του σας κάνει να νιώθετε.

Μερικά διάσημα ελληνικά παιδικά τραγούδια νανουρίσματος είναι: 

Φεγγαράκι μου λαμπρό

Σώπα μικρό μωρό

Μια ωραία πεταλούδα

Η γιαγιά μας η καλή

Αχ κουνελάκι

Η κουκουβάγια

Πλάθω κουλουράκια

Leave a comment